I Danmark har vi stor tradition for at fejre vores fødselsdag. Faktisk så bliver den fejret fra før vi overhoved kan huske det og nogle moderne forældre vælger sågar at fejre babyens 6 måneders fødselsdag.
Men hvorfor fejrer man fødselsdagen før babyen kan huske det?
Årsagen til at man fejrer fødselsdag før vedkommende kan huske den er simpel. I de tidlige år handler det i ligeså høj grad om at respektere forældrene og dele deres glæde. For det er primært for forældrenes skyld at man vælger at holde fødselsdag.
Når fødselsdagen ændrer fra at være fra for forældrene til børnene
Når et barn typisk bliver 2 år vil barnet være bevidst om sig selv og sig selv som individ. Det betyder at det ikke udelukkende er for forældrene at fødselsdagen bliver fejret men også for barnet. For det er her barnet vil begynde at kunne huske tilbage om minderne dannes. Og hvem kan ikke huske tilbage på deres fødselsdage med et lille smil. For det er den ene dag på året (medmindre man er tvilling) hvor man ikke skal dele opmærksomheden. Det er ens egen dag.
Vi fejrer fødselsdage hele livet
Når vi er unge så betyder fødselsdagen en del. Når man bliver 5 år gammel er man en hel hånd fuld. Det er en stor dag for et lille menneske. Den næste store mærkedag for de fleste små unge mennesker er når de bliver 2 fyldte hænder. 10 år gamle. Så er man ved at blive gammel.
Herefter er det de famøse 13 og teenage alderen som rammer. Herefter er det buksemyndig og den kriminelle lavalder som indtræffer. Disse 2 modsætninger har vekslet i årene men ligger et sted mellem 16 og 18 års alderen. Nu er 17 også blevet en mærkedag idet at man må køre bil fra man er 17½.
Når vi rammer 18 er det den store frihedsfest. Her er vi myndige og officielt frie til at træffe vores egne beslutninger og ikke underlagt vores forældres kontrol. Medmindre man har fået et barn, for så bliver man automatisk myndig uanset alder.
Fra at blive fejret til at andre fejrer ens fødselsdag
Efter et vist antal år er det pludselig andre, som får større glæde af ens fødselsdag. Det er for eksempel når man bliver 25 og ikke er gift og skal have en omgang kanel. Med kanel ”fejrer” eller markerere ens venner at man er stadig er ungkarl i en sen alder. Endnu værre bliver det hvis man er 30 og ugift så bliver det til peber. Traditionen har taget overhånd de senere år hvor folk bliver kidnappet og det ikke er lidt kanel men kilovis som bliver spredt ud over dem. Men alt sammen med et glimt i øjet og et smil på læben. Så uanset om man er ung eller gammel så er en fødselsdag aldrig en kedelig begivenhed uanset om det er boller og lagkage, kanel eller suppe og steg.